KISS- og KIDD-syndrom

En forskningsrapport slo fast at 95 % av alle barn hadde øvre nakkeskader etter en tøff fødsel. Tøff fødsel innebar keisersnitt, sugekopp, klyper eller overdreven bruk av kraft. Øvre nakkeskade er også kimen til utvikling av syndromene KISS og KIDD.

KISS

KISS er kort fortalt en blokkering i de øvre nakkeledd hos barn, og er en samlebetegnelse for ulike problemer i dette området. Konsekvensen av KISS kan være en forstyrret bevegelsesutvikling som kan hemme barnet i å utfolde seg på lik linje med andre. Når vi snakker om KISS snakker vi også om to kategorier: KISS I og KISS II.

KISS I er når et barn har en skjevhet i nakken som barnet ikke selv kommer ut av. Konsekvensen kan være vridd nakke eller en flat del av hode. Dette skjer fordi barnet alltid ligger på samme side, samtidig som hode og nakke er i utvikling. Man kan også se asymmetri i ansiktet hvor den ene delen av ansiktet fremstår som mindre enn den andre. Barn med KISS I ligger gjerne i en C-formet stilling.

KISS II kan inntreffe når et barn ligger i overstrekk – uansett stilling. Barn med KISS II kan rotere hodet, men sliter med å bøye hodet frem eller legge hodet ned når det ligger på magen. Ofte ser vi også at barn med KISS II ikke ønsker å ligge på magen. I tillegg kan hodeskallen bli flatere bak, samt en økt tendens til 3-måneders kolikk, gulping og sen språkutvikling.

Vanlige symptomer hos KISS-barn (spedbarn):

 • Asymmetrisk hodefasong eller skjevt hode.
 • Skjevt hode- og/eller nakkeholdning.
 • Vanskelig for å snu hodet en vei som kan føre til problemer med amming.
 • Ømhet eller overfølsomhet i nakken.
 • Ligger med hodet ekstremt bakoverbøyd.
 • Sugeproblemer.
 • Dårlig eller ofte avbrutt søvn.
 • Økt generell stivhet i kroppen.
 • Gnir bakhodet eller pannen mot gulvet eller sengen.

 KIDD

Dersom man ikke behandler KISS, kan barnet utvikle KIDD. KIDD forhindrer en god psykomotorisk utvikling og kan medføre konsentrasjonsvansker, balanseproblemer og hodepine. Det er viktig at man er obs på symptomene slik at man kan igangsette behandling tidlig.

Vanlige symptomer hos KIDD-barn (fra ca. 1-årsalderen):

 • Mestrer ikke eller har vanskelig for å krabbe, løfte hodet fra mage eller ryggleie, rulle fra mage til rygg eller omvendt.
 • Visuell asymmetri for hode, nakke, ansikt eller bekken.
 • Konsentrasjonsvansker.
 • Atferdsproblemer, emosjonelle eller sosiale, ADHD-lignende symptomer.
 • Balanseproblemer.
 • Forsinket utvikling av fin- eller grovmotoriske evner.
 • Barnet unnviker normale aktiviteter eller lek fordi det ikke mestrer eller har vanskeligheter for å utføre dem.

Hva kan forårsake nakkeproblemer hos barn?

 • En tøff fødsel – dvs. svært hurtig eller svært langsom, der barnet evt. sitter fast i en lengre periode.
 • Fødselsforløsende hjelpemidler som vakuum eller tang.
 • Seteleie, tverrleie eller tvillingleie.
 • Keisersnitt.
 • Tvilling eller trilling.
 • Fødselsvekt over 4 kg.

Kiropraktisk behandling av KISS og KIDD

Et barn kan ha en nakkelåsning uten å ha KISS- eller KIDD-symptomer. Det kan være mange årsaker til et barns plager, og KISS og KIDD er ikke en sykdom. Det er viktig at man får en grundig undersøkelse og en korrekt diagnose. Den kiropraktiske behandlingen består av en korrigering av feilfunksjonen i nakken eller ryggen, med oppfølging og råd/veiledning til foreldrene. Kiropraktoren henviser og samarbeider med barnefysioterapeuter i tilfeller der oppfølging trengs, og henviser til spesialist eller røntgen dersom det er nødvendig.

Bestill time her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s