Sengevæting/Enurese

Sengevæting (enurese) er definert som frivillig eller utilsiktet vannlating om natten eller på dagtid. 75 % av tilfellene skjer på natten, og enurese er derfor bedre kjent som sengevæting. Barn blir som regel tørre mellom 1,5 og 4 års alder. Manglende tørrhet regnes som normalt inntil barnet er 5 år, så det er først etter det man tar i bruk enuresebegrepet.

Hva er årsaken til enurese?

De vanligste årsakene til enurese er at blærekapasiteten er for liten eller at nervesystemet og signalstoffene mellom hjernen, blæra og nyrene ikke er ferdig utviklet.

  • Antidiuretiske hormonet (ADH) skilles ut fra hjernen når man sover for å sette ned urinproduksjonen. Dette hormonet er fult utviklet hos 80 % av 3 åringer og 90 % av 7 åringer, og kan således forklare årsaken på en del av barna som sliter med sengevæting.
  • Nervesignalene mellom blæra, lukkemuskulaturen og hjernen skal sørge for at kontrollen over vannlatingen skal skje automatisk om natten. Barn med sengevæting har ikke automatisk kontroll over dette.
  • Søvn kan også være et problem. Hvis urinmengden er for stor i forhold til volumet til urinblæren skal vanligvis hjernen få beskjed om at blæren er full, noe som normalt skal vekke et barn. Barn med sengevæting sover derimot veldig tungt, og våkner ikke av dette. Selv et alarmteppe, som er et vanlig behandlingstiltak, vekker ofte resten av familien før barnet selv.
  • Ved infeksjon eller annen sykdom i urinveiene kan man også oppleve ukontrollert vannlating. Sykdom i nervesystemet kan også være en årsak.
  • Psykiske lidelser er en relativt uvanlig årsak, men stress kan ofte være med på å utløse en periode med sengevæting. Problemer hjemme, på skolen eller andre psykiske påkjenninger kan være assosiert.
  • Arv er også viktig. Hvis en av foreldrene tisset i sengen som barn, er det 40 % sjanse for at barnet vil gjøre det. Dersom begge foreldrene har historie med sengevæting, vil risikoen være 70 %.

Min kiropraktor behandler ikke sengevæting/enurese, men i noen tilfeller kan barn med enurese få god hjelp av kiropraktoren dersom annen sykdom er utelukket. Behandlingen fokuserer på råd og veiledning samt å korrigere låsninger spesielt i bekken, men også i nakke og rygg.

Bestill time her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s